Модифицирана бактерията E. coli с пълна резистентност към всички вируси, създадоха учени

...
Модифицирана бактерията E. coli с пълна резистентност към всички вируси, създадоха учени
Коментари Харесай

Създадена е бактерия с пълна устойчивост към вируси

Модифицирана бактерията E. coli с цялостна устойчивост към всички вируси, сътвориха учени от лаборатория на отдела по генетика към Харвардското здравно учебно заведение в Бостън, Съединени американски щати. Бактерията има два защитни механизма, предотвратяващи бягството ѝ от лабораторията и разпространяването ѝ в открития свят. Изобретяването на подобен микроорганизъм може да бъде фундаментално за развиването на генното инженерство в бъдеще.
Прочетете още
Ешерихия коли (E. coli) съставлява обширна група от бактерии, които се намират в околната среда, разнообразни типове храни и в вътрешности на хора и животни. Инфекциите с E. coli могат да доведат до разновидови проблеми като диария, уринарни инфекции или пневмония.

Микроорганизмът намира приложение в медицината, където се употребява за производството на разнообразни антибиотици, инсулин, както и медикаменти. Това се дължи на относително простия генетичен модел на бактерията, построен 4400 гена, спрямо 30-те хиляди в една клетка от човешкия организъм.

Фактът, че E. coli е една от най-често срещаните бактерии означава, че учените имат огромна база знания за този микроорганизъм и методите той да бъде модифициран.

Със основаването на бактерия, резистентна на всевъзможни вируси, са се заели учени от Кембридж през 2022 година Първонабалният неуспех в опита им се дължал на структурата на E. coli – модифицираната бактерия съдържала незадоволително генетични градивни детайли (кодони), в които да е поставено всичко, належащо за битката с вируси. В следствие учените решили да прибавят тип РНК, наречена транспортна РНК към микроорганизма. тРНК има функционалността да се свързва с обособените кодони и да добавя необходимите аминокиселини към тях, с цел да може да се сътвори съответният протеин. 

На идващ стадий учените са решили да прибавят „ лъжлива “ тРНК, което прибавя изцяло друга аминокиселина към избран тип кодони. При прибавяне на вирус към кодон стартира да се оформя вирусен протеин, който потегля да се популяризира в организма. Наличието на тРНК, която да прибавя различен тип аминокиселина, изцяло стопира полученият протеин от разпространяване, тъй като клетката става нефункционална. 

Тази стъпка в генното инженерство ще може да се употребява за основаването на бактерии, изцяло устойчиви на вируси, което ще разреши приемането на нови химични съединения, без да има риск от заразяване с вирус.

Източник: Puls.bg 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР